V sredo, 8. maja 2019, smo imeli na naši šoli prireditev namenjeno vsem, ki so uspešno zaključili bralno značko. Knjige so učenci prebirali skupaj z učitelji, s knjižničarko ali pa sami doma. Skozi vse leto so pripravljali najrazličnejše predstavitve prebranih del – od risbic, plakatov, pripovedovanja, do predstavitev s pomočjo lutk. Ker so se tako pridno družili s knjižnimi junaki, smo v goste povabili pisateljico in avtorico prav posebne slikanice z naslovom Žiga špaget gre v širni svet, Aksinjo Kermauner.

Gospa Aksinja je znana kot pesnica in pisateljica, od leta 1987 do 2012 je bila zaposlena kot učiteljica slovenščine in likovnega pouka v Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani.

Že od leta 1988 se v svojih delih ukvarja s problematiko slepih in slabovidnih. Na tem področju je med drugim izdala deli Kakšne barve je tema? in Tema ni en črn plašč ter leta 2005 prvo slovensko avtorsko tipano slikanico Snežna roža, sodelovala pa je tudi pri projektu Tipanka v vsako slovensko knjižnico.

Avtorica nam je pripravila kamišibaj predstavo slikanice Žiga špaget gre v širni svet. V drugem delu pa so učenci zaigrali določene prizore iz slikanice. Zelo so uživali pri kuhanju špagetov in pri igranju različnih vlog.  Gospa Aksinja nam je predstavila tudi knjige in različne pripomočke za slepe in slabovidne in učenci so ugotavljali, kako slepi sploh berejo.

Ob koncu sta gospod ravnatelj in gostja učencem podelila priznanja. Sledilo je še skupinsko fotografiranje. Upamo, da je branje učencem tudi letos prineslo veliko radosti in novih spoznanj.