Na današnji dan mineva 20 let od smrti švedske mladinske pisateljice Astrid Lindgren. Njene knjige so bile prevedene v več kot 70 jezikov. Napisala je 34 del za mladino in 41 slikanic. V svojih delih se je spominjala otroštva na švedskem podeželju, pisala pa je tudi romane, novele, dramske igre in poezijo. Leta 1958 je postala druga dobitnica nagrade za mladinsko literaturo Hans Christian Andersen, ki velja za najvišje priznanje na področju književnosti za otroke. Švedska vlada je v njen spomin ustanovila tudi Spominsko nagrado Astrid Lindgren.

Njeno razposajeno in najbolj znano junakinjo, pegasto deklico z različnima nogavicama – Piko Nogavičko (v švedščini se imenuje Pippi Långstrump) poznajo otroci na vseh celinah. Ustvarila pa jo je prav za svojo hčer Karin.

Poleg Pike Nogavičke je napisala še nekaj znanih del: Brata Levjesrčna, Erazem in potepuh, Ronja, razbojniška hči, Bratec in Kljukec s strehe, Detektivski mojster Blomkvist idr. Na podlagi njenih pripovedi so posneli več filmov in televizijskih nadaljevank.

Nanjo pa smo se spomnili tudi učenci in zaposleni na šoli, saj smo njej v čast in spomin postavili manjšo razstavo v avli šole.