Tokratna Noč knjige bo starinsko obarvana. K sodelovanju povabite tudi brate, sestre, starše, stare starše … Tiste, ki živijo skupaj z vami.

Pobrskajte doma po knjižnih policah, zagotovo boste našli kakšno pravljico, ki vam je pri srcu. Če se je pa slučajno zgodilo, da nimate na voljo prav nobene pravljice, vam še vedno ostane na voljo šolsko berilo, ki vsebuje kar lep nabor različnih zgodb. Lahko si jih izberete tudi več. Lahko pa preberete tudi kakšno od pravljic, ki so dostopne na spletu, npr.: http://www.epravljice.si/.

Še preden se lotite branja, pa je čas, da poskrbite za večerjo. Bodite tokrat vi glavni v kuhinji in pripravite večerjo za vse. Seveda vam lahko na pomoč priskoči kdo od starejših.

Moji predlogi so: ovsena kaša, prosena kaša s čokolado ali sadjem, mlečni riž ali pa palačinke s poljubnimi namazi. Čisto spodaj so pripravljeni tudi recepti za te naštete jedi. Z njimi si lahko pomagate ali pa pripravite nekaj po svojih željah. Zagotovo vam bo uspelo in se boste izkazali kot pravi kuharski mojstri.

Ko se boste okrepčali, pa se zberite ob zgodbah, ki ste jih pripravili in naj se večer branja prične. Lahko berete vsak zase, lahko se izmenjujete pri glasnem branju, možnosti so različne.

Če imate doma kakšno svečo, si lahko pripravite pravi nostalgični večer in se vrnete v preteklost, ko še niso imeli v vsakem domu luči. Seveda pa je potrebno pri uporabi sveč poskrbeti za varnost, da ne bi prišlo do nesreče. Svečo odložite na negorljivo površino (lahko tudi v kakšno skodelico ali na krožnik) in ko jo odrabite, jo ugasnite. Naj se vam ne zgodi, da bi ostala sveča prižgana, vi pa bi se odpravili spat.

Po branju pa lahko sledi še pogovor o prebrani/h zgodbi/ah, lahko pa tudi starejše člane vašega gospodinjstva povabite, da vam pripovedujejo o svojih spominih na otroške večere, kako so jih preživljali, ko še ni bilo na voljo toliko tehnologije. Lahko tudi pokličete stare starše in še njih povprašate po spominih iz otroštva.

 

Veselim se vašega sodelovanja in upam, da bom prejela kakšno fotografijo, kako ste obeležili Noč knjige 2020 po elektronski pošti na simona.grdesic@gmail.com!

 

Ovsena kaša

SESTAVINE

Količina: za 1 osebo:

3 dcl mleka

ščepec soli

žlička sladkorja

3 zvrhane žlice ovsenih kosmičev

opcija: med, sladka smetana …

POSTOPEK

V vrelo, osoljeno in osladkano mleko zakuhamo 3 žlice ovsenih kosmičev in na rahlem ognju ob pogostem mešanju kuhamo približno 10 minut oziroma dokler se ne zgosti.

Čez kuhano kašo lahko prelijemo nekaj sladke smetane in medu.

Vir: Kulinarika.net

 

 

Mlečna prosena kaša s čokolado ali sadjem

SESTAVINE

1 l mleka
200 g prosene kaše
2 žlici sladkorja
100 g temne čokolade
po želji grobo narezani mandlji, orehi, rozine ali sadje

POSTOPEK

V dovolj velik lonec nalijemo mleko in ga sladkamo. Pristavimo in počakamo, da zavre.

Medtem na rešetu oplaknemo proseno kašo.

V vrelo mleko vsujemo oprano proseno kašo, počakamo, da spet zavre, in nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut.

Kuhano kašo postrežemo s koščki čokolade, oreščki in rozinami. Lahko pa ji dodamo poljubno sadje.

Vir: Odprta kuhinja (priloga Dela)

 

Mlečni riž

SESTAVINE

Količina za 6 oseb:

1 l mleka

300 g riža

sladkor

1 mala žlička soli

POSTOPEK

Riž najprej dobro operemo, nato ga vsujemo v večji lonec in nanj nalijemo približno enako količino vode, kot je v loncu riža.

Riž kuhamo, dokler ne vpije vode, ampak ne smemo pustiti, da vpije vso vodo, ker se lahko riž na dnu zažge.

Ko riž vpije dovolj vode, dodamo mleko in nadaljujemo s kuho, dokler riž ni mehek.

Ko je riž mehak, dodamo sladkor in sol, lahko pa tudi čokoladni namaz ali kakav ali katerikoli drug čokoladni izdelek, ki se topi.

Vir: Kulinarika.net

 

Palačinke

SESTAVINE

Količina za 2 osebi:

0,5 l mleka

24 dag moke

2 jajci

sol

maščoba za pečenje (mi uporabljamo olje)

POSTOPEK

Vse sestavine zmešamo in pustimo nekaj minut počivati.

V ponev vlijemo olje in segrejemo. Odvečno olje vlijemo v skodelico. V ponev vlijemo cca. pol zajemalke mase (odvisno, kako velike in kako debele palačinke želite) in popečemo na obeh straneh.

Palačinke premažemo s poljubnim nadevom.

Vir: Kulinarika.net